Kiállítás   -   Fészek Müvészklub, Budapest     English Česky

Ujlaki Krisztián | Helyzetjelentés
A kiállítás megnyitója, 2006. június 19.

        Sokszor fucsa helyzeteket produkál az élet. Olyan furcsa, izgalmas helyzetekre gondolok, mint pl. ez a mai este. Ugyanis ezen az estén bemutatkozik Budapesten Ujlaki Krisztián kassai származású jelenleg Prágában élô magyar fotográfus, akit mellesleg Szerencsen, egy mûvésztelepen ismertem meg, és akirôl én személy szerint mégis úgy érzem, haza jött kiállítani.
     Krisztián nem professzionális fényképész a szó olyan értelmében, hogy nem a fotózásból él.Szerencsés dolog ez szerintem, sokszor tapasztalok ugyanis olyat még saját magamon is, hogy fotográfiából élô embereknek pont a fotográfiai alkotótevékenységre nem marad idejük, kedvük energiájuk, még akkor sem ha fontos számukra az alkotó célú fényképezés.
     Az ô munkái viszont igazi örömalkotások, mentesek mindenféle görcsös alkotni akarástól, izzadtság szagú témakereséstôl. Krisztiánban egy hihetetlen jófajta ironikus humorral megáldott embert ismerhetünk meg, aki ezt a tulajdonságát ráadásul fotográfiáiban s meg tudja jeleníteni. Igazi konceptfotós ô, aki megrendezett fotóiban és önarcképeiben is olyan szituációkat fényképez, melyekkel egészen másfajta módon hivja föl a figyelmet az általa fontosnak tartott dolgokra, mint ahogy pl. az autonóm riport fotográfia teszi azt, gyakran hasonló mondanivaló mellett. Általában direkt, letisztult, mégis nagyon finom, érzékeny képek ezek, melyek sokszor verbális módon is megfo galmazható közlést rendkívül precízen fogalmaznak át a fotográfia nyelvére. Képeinek mondanivalóját címadással teszi még egyértelmûbbé, félreérthetetlenebbé.
       Én szeretem ezeket a képeket, és ôszintén gondolom, hogy egy nagyon tehetséges fotográfust mutathatok be itt most Önöknek, akirôl még biztosan sokat fogunk hallani. Gratulálok a kiállításhoz, kérem önök is fogadják sok szeretettel a képeket.

Varga Gábor Ákos